Borneo

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYoga i regnskogen på Borneo

Nuluhon Garden retreatcenter är ett fantastiskt ställe som ligger på norra Borneo, Sabah. Omslutet av regnskogen och med ett lugn och en frid som sakta sprider sig i själen. Det drivs av Shone och hans fru Kathie, och Shones föräldrar som också är med på ett hörn och hjälper till.

Några minuters gångväg bakom huset ligger ett par dammar och ett litet vattenfall som smälter in i naturen. Där kan man gå och svalka sig om det blir för varmt. På Nuluhon bor det också ett par katter som lever i samstämmighet med tre tuppar och deras hönor.

Stora vackra fjärilar flyger förbi när man gör yoga på Nuluhon. Yogarummet är öppet med endast myggnät som skyddar utåt så du har en direkt kontakt med all energi som finns i djungeln runt omkring dig. Rummen finns i dubbelrum och singelrum. Fyra av rummen är byggda i gammal traditionell malaysisk stil.

Nuluhon Garden retreatcenter ligger högt och är helt omslutet av regnskog, så från rummet där vi gör yoga ser man ut över en dal av regnskog och det känns lite som att man är i en stor trädkoja. Dag och natt hör man cikadorna och de otals många fågelläten som finns där.

Stanna en vecka till..

För dem som tycker det är långt att åka till Borneo och bara stanna en vecka finns det möjlighet att stanna en vecka extra. Den veckan är det inga workshops eller yogakurser utan det är helt din egna tid. Det finns möjlighet under denna tiden att åka ut till en liten paradisö utanför Borneos kust.

Ön heter Mantanani och är omringad av korallstränder och turkosblått hav. Vi bor i hus på styltor precis vid havet, så att när du lägger dig på kvällen hör du vågornas brus. Det finns även möjlighet till dykning och snorkling och till och med nattsnorkling. För att ta oss till ön, reser vi med buss från Kota Kinabalu i ca en timma. Vi tar sedan en speedboat i ca 45 minuter ut till ön, där vi blir välkomnade av dem som jobbar där.

 

Vi bor på ön i tre dagar och två nätter. När vi återvänder från Mantanani kan man bo på Nuluhon retreatcenter resten av andra veckan som man vistas där. Vi ser gärna att om du stannar en vecka extra att du stannar hela veckan. Därifrån kan man göra utflykter till Kota Kinabalu eller andra utflyktsmål eller bara stanna kvar och njuta av lugnet och friden på Nuluhon.

En extra natt inklusive frukost, lunch och middag kostar 400 kr per person. Retreat Centret ligger ca 30 minuter från Kota Kinabalu city. Det kostar ca 80 kr att ta sig in till centrum med taxi.

Utflykter under yogaveckan

Vattenfall mitt i regnskogen (ingår) 

Vi besöker ett vattenfall som ligger mitt inne i regnskogen. Här kan man bada och svalka sig, eller rentav få lite massage av vattnets framfart. Du kan se jättestora fjärilar som flyger omkring och känna djungeln nära.

Traditionell kulturby (ingår) 

På Mari Mari Cultural Village, blir vi introducerade till den inhemska kulturen och de många olika stammarna på Sabah, Borneo. Vi får en rundtur runt de många hus och hyddor som har byggts upp för att demonstrera hur de olika stammarna levde. Man får se vad dom gjorde på fritiden och även pröva på en del spännande aktiviteter. Vi får se uppträdande med traditionell dans där dom hoppar över bambupinnar som snabbt rör på sig.

Vi får även se vad som var speciellt för de olika stammarna, hur de byggde sina hus, gjorde barkkläder eller gjorde risbrännvin.

Kulturbyn ligger ca en halvtimma från Kota Kinabalu center och bara fem minuter från där vi bor! En flod som man kan svalka sig i flyter förbi precis vid byn och det är även här som regnskogen börjar. Läs mer om Mari Mari Cultural Village här.

Traditionell massage (ingår) 

Du får en härlig traditionell Borneo massage en av de första dagarna efter att du har anlänt. Massagen sker i en anordnad spa anläggning på retreat centret där du har en svalkande bris, regnskogen omkring dig och ljudet från porlande vatten när du blir masserad. 60 min massage.

Besök hos Orangutangerna (ingår)

Vi besöker Rasa Ria Shangri La Resort där dom tar om hand och hjälper orangutanger, speciellt yngre orangutanger som har blivit av med sina föräldrar. Vi går in i regnskogen och ser på när orangutangerna får mat. Efteråt spenderar vi ett par timmar på en underbar strand precis vid resortanläggningen.

Utflykt under extraveckan

Utflykt till Mount Kinabalu (650 kr)

Vi åker på en heldagsutflykt till Mount Kinabalu. Med oss har vi en inhemsk guide som berättar för oss om Sabah, Kinabaluberget, Borneos kultur och historia och även om botanik. På förmiddagen besöker vi national parken vid foten av berget, ett museum och går en promenad i en botanisk trädgård. Vi får en vegetarisk lunch och på eftermiddagen besöker vi Poring Springs, arrangerade varma källor som man kan bada och njuta i och dagen avslutas med en promenad mellan trädtopparna. Chans finns också att vi får stanna vid en Rafflesia blomma, världen största blomma!

Ingår i utflykten till Mount Kinabalu: Transport ( ca 4h fram och tillbaka ), guide, lunch, inträde till museum, bad i varma källor, inträde till Poring Springs, Canopy Walkway.