Malta

Tänk dig att sitta i en Jacuzzi, uppe på ett tak, på en liten ö i mitten av medelhavet med en stjärnklar himmel som välver sig högt ovanför dig. Eller att gå ner och sola och bada vid en liten orörd strand.  Att yoga och meditera så att lugn, frid, balans och harmoni sprider sig inuti dig.

Detta och mycket mer upplever du på Gozo, Maltas grannö. Där bor vi i ett “farmhouse” i Zebbug som ligger på norra Gozo. Stora, trevliga hus med en fantastisk utsikt.  Huset drivs av en familj som föder getter och producerar den traditionella fårosten som är speciell för just Gozo.

Boendet ligger precis vid kanten av havet och med härliga promenadvägar runt omkring som ringlar sig mellan grönskande odlingsmarker och härliga klippor.  Här möter klippor hav och när du blickar ut mot horisonten kan du uppleva känslan av oändlighet. När solen lyser på klipporna bildas ett varmt sken som sprider ett särskilt lugn i själen.

Utflykter under resan:

Promenad runt Gozo med Martin (ingår)

Martin är inhemsk Gozitan som det kallas. Han tar oss med på en lång promenad och berättar om växter, örter och fauna som växer på Gozo. Han visar oss också ett av tempelriddarnas gamla torn och berättar en del av historien från Gozo. Utflykten avslutas med en tradiotionell Gozolunch på Martins helmysiga restaurang i Quala.

Besök i Victoria (ingår)

Vi besöker staden Victoria. Där finns det ett citadel, vackra kyrkor och tempel, inhemsk mat och marknader och annat spännande att titta på.

Heldagsutflykt på Malta (650 kr)

Vi anordnar två utflykter på Gozo som ingår i paketpriset. Vill du åka på en heldags utflykt till Malta med guide, kan du välja till detta. Kostnaden för en heldag på Malta inklusive transport, guide och lunch på välgörenhetsprojektet Centru Tbexbix kostar 650 kr.

Allt går inte att hinna med på en dag. Men Valetta och Medina besöks alltid och sedan om tid tillåter besöker vi några av de andra nämnda utflyktsmålen nedan.

Maltas strategiska position i medelhavet formar en genuin länk mellan Europa, Asien och Öst, en brygga mellan olika världar, kulturer och traditioner. Mycket av Maltas historiska prestige och nuvarande artistiska prakt och ståt är tack vare Johanniterorden, korsriddarna som kontrollerade ön i århundraden. Detta viktiga kapitel i historien syns i de magnifika palatsen och i de många porträtt av stormästarna som finns på muséer och gallerier.

Ön har varit ockuperad åtskilliga gånger under dess långa historia bland annat av fenicier, romare, araber, spanjorer, fransmän och engelsmän. Dessa har lämnat bakom sig ett artistiskt och kulturellt arv av ofantlig betydelse. Så tidigt som på förhistorisk tid byggdes stora tempel som påvisar en högt utvecklad och sofistikerad civilisation.

Vår Tour Guide Kalyanii

Kalyanii har arbetat som guide på Malta i över 25 år. För tre år sedan slutade hon som guide och startade sitt eget Wellness Center. Då och då guidar hon fortfarande och vi är lyckligt lottade som kan ha en guide med så mycket erfarenhet och kunskap. Guidningen sker på engelska.

Valetta

Valletta är Maltas huvudstad och på gator och torg kan du se byggnader från tidigt 1600 talet till modern design.

De äldre byggdes under Johanniterordens regeringstid.

Staden fungerar som öns främsta kulturella center och har en unik samling av kyrkor, palats och muséer. Staden är namngiven efter stormästaren Jean Parisot de la Valette som framgångsrikt försvarade ön mot ett Osmansk anfall år 1565.

Medina

Medina är det gamla citadellet som dominerar den centrala delen av Malta och den tidigare huvudstaden.

Medina är rik på historiska sevärdheter och känd som den tysta staden. Överallt i Medina kan besökare se antika katedraler och bastioner som erbjuder fantastiska vyer. Andra höjdpunkter är den Grekiska Porten i Medina, katakomberna, San Antons Botaniska trädgård och den imponerande Mosta Domen.

Hagar Qim (Stående stenarna)

Detta är en av de äldsta religiösa platserna på jorden. Templets placering är fantastisk med underbara vyer över södra Malta och platsen är ett välkänt landmärke. Till byggnaden användes lokal kalksten som under åren har utsatts för vädrets makter. Det har daterats till Tarxien fasen (3150 – 2500 före Kristus ).

Blå Grottan

Den Blå Grottan har fått sitt namn av en brittisk soldat som tyckte den liknade Blå Grottan på Capri och förtjänade samma namn. Båtarna som går till Blå Grottan passerar en enorm öppning och går in i en 42 meter hög grotta. Systemet består av sex grottor urgröpta från år av oupphörlig nötning av havet. Den Blå Grottan är den största och mest imponerande.Vattnet tycks koboltblått när himlen ovanför reflekteras i den vita sandbotten. Grottorna gnistrar både av blått från havet och orange, lila och grönt från de olika mineralerna i klipporna.