Yoga

2013-04-25 12.30.36

Vad betyder yoga?

Ordet yoga betyder förening. I väst har yoga bokstavligen exploderat de senaste åren och du hittar nästan fler yogalärare än yogautövare i de stora städerna idag. Tyvärr har vi skalat av mycket av det som är yoga och anpassat yogan till vårt samhälle och ganska stressade livsstil. Men yoga består inte bara av ett antal yogiska ställningar och är inte bara ett fysiskt utövande. Yoga är ett helt förhållningssätt till livet. Yoga är 24 timmar om dygnet. Yoga handlar om att bli en mer medveten människa.

Det slutgiltiga målet med yoga är att uppleva sig själv som en del av allt och inte på något vis separerad från resten av skapelsen.

2013-04-24 05.56.27

I det stadiet upplever du en oändlig lycka, totalt lugn och tillförsikt samt villkorslös universell kärlek. Joyful Journeys resor är fokuserade på både kropp, sinne och själ genom bra mat, fysiska yogaställningar, meditation, djup avslappning och personlig utveckling.

Vilken yoga utövas på Joyful Journeys resor?

Den huvudsakliga yogan är Ananda Marga yoga och kallas mer specifikt för Rajadhirajyoga eller Ananda Marga Yoga.  Den är baserad i Patanjalis åtta grenar av yoga – Ashtaunga Yoga. Detta är dock inte det samma som den Ashtaunga Yogastil som utövas på en del yogastudios idag.

IMG_5859Patanjali var den första som systematiserade yoga och han skrev ner sina yogasutras runt 2500 år sedan. Ashtaunga yoga betyder åtta grenar av yoga och inkluderar etiska guidelinjer (Yama och Niyama), fysiska yogaställningar (asanas), meditation, koncentrationsövningar, andningsövningar och även ett tillstånd av total upplysning (nirvana eller samadhi).

De fysiska ställningarna i Rajadhiraja yoga påminner om de övningar som utövas i Hathayoga, Iyengaryoga, Kundaliniiyoga och andra yoga stilar. Skillnaden i Rajadhirajyoga är att nästan alla ställningar repeteras åtta gånger och du pausar din andning i åtta sekunder i varje ställning.

Detta gör att du arbetar djupt på nerver och körtlar. Mycket energi frigörs och du känner dig lugn, avslappnad och samtidigt fylld med massvis av energi efter ett yogapass. Det blir också en effekt som stannar hos dig långt efter det att yogapasset är över. I Rajadhirajayoga är utövningen av asanas lugn och kontemplativ och bidrar till mer energi och ökat medvetande.

På resorna utövar vi även Viniyoga, Medicinsk Yoga och Yinyoga. Du kan läsa mer om dom yogastilarna nedan.

Hur ser ett yogapass ut?

IMG_0078Yogapassen innehåller uppvärmning, yogaövningar (asanas) , yogadans, egenmassage, och guidad djupavslappning.

Jag är så stel och ovig, kan jag verkligen praktisera yoga?

Många tror att man behöver vara väldigt vig för att klara av att yoga. Detta är tyvärr en väldigt vanlig missuppfattning. Det spelar inte någon roll alls hur vig du är och målet med yoga är inte att bli vig. När vi utövar yoga är det medvetenheten och hur du tänker som är det viktiga. Andningen, rörelse och intention hänger ihop under yogapasset och vi fokuserar på hur vi kan hitta ett bra samspel mellan dessa. Viktigast i yogan är att sträva efter att vara närvarande i kropp och medvetande. Du behöver bara vara precis det du är just nu. Inget annat behövs.

IMG_5727

Varför är yoga bra för oss?

Yoga påverkar körtelsystemet vilket leder till en balanserad hormonproduktion och vidare till god hälsa för kropp och själ. Kropp, sinne och själ påverkas på en djup nivå genom kombinationen av rörelse, andning och intention.

MediYoga

Medicinsk Yoga härstammar från Kundaliniiyoga traditionen. Både Kundaliniiyogan och Ananda Marga yoga härstammar från den uråldriga Tantra yogatraditionen (den som inte har något med sex att göra, utan den äldre versionen av Tantra) MediYoga är ett fantastiskt komplement till andra yogastilar och arbetar mycket effektivt med en rad olika hälsoproblem.

MediYoga är mycket bra vid ryggproblem, hjärt och kärlbesvär eller huvudvärk och migrän. Nu har MediYoga börjat utövas som behandlingsform på många kliniker och sjukhus runt om i Sverige. Det har också forskats i MediYoga på Karolinska Sjukhuset i Stockholm i över tio år.

Didi är certifierad MediYoga instruktör genom IMY, Institutet för Medicinsk Yoga. www.medicinskyoga.se

Yinyoga

Yinyoga är en relativt ny yogastil. Yogaläraren Paulie Zink som var en expert i olika former av asiatiska kampsporter och även taoism utvecklade i slutet på 1970-talet en rörelseform som var början till yinyoga. En av hans elever, Sarah Powers myntade ordet “yinyoga”  och har sedan varit en av de drivande krafterna till att utveckla och sprida yinyoga över världen tillsammans med Paul Grilley.  Det är en mycket terapeutisk yogaform och oerhört bra för att förbereda kroppen till att sitta i meditationsställningen.  

  • Yinyoga är ett yogautövande till att förbereda kroppen för att sitta länge i meditationsställning.
  • I yinyoga så hjälper du sinnet att acceptera och gå bortanför smärta och obehag genom att hålla en ställning en längre tid. Vanligen hålls en ställning mellan 3-5 minuter.
  • Yinyoga utvecklar tålamod, ödmjukhet, beslutsamhet och uthållighet.
  • Yinyoga är terapeutiskt eftersom det hjälper kroppen att släppa på känslor och spänningar som vi inte har haft tid att ta hand om eller ge tillräckligt med uppmärksamhet under dagen och som har “fastnat” i vår fascia (bindväven).
  • Yinyoga är en yogastil som speciellt fokuserar på bindväven och håller kroppen smidig och fylld av energi även på gamla dar.
  • Yinyoga använder sig av tyngdkraften, kroppsvikten och tid för att lägga en lämplig ansträngning på bindväven så att den kan slappna av och släppa taget och ge utövaren en djup känsla av avslappning och välbehag.