Borneo


Nuluhon Garden Retreat House är ett fantastiskt ställe som ligger på norra Borneo, Sabah. Omslutet av regnskogen och med ett lugn och en frid som sakta sprider sig i själen. Det drivs av en familj som har byggt upp och utvecklat stället. Några minuters gångväg bakom huset ligger ett par dammar och ett litet vattenfall som smälter in i naturen. Där kan man gå och svalka sig om det blir för varmt. På Nuluhon bor det också ett par katter som lever i samstämmighet med några tuppar och deras hönor.

Stora vackra fjärilar flyger förbi när man gör yoga på Nuluhon. Yogarummet är öppet med endast myggnät som skyddar utåt så du har en direkt kontakt med all energi som finns i djungeln runt omkring dig. Rummen finns i dubbelrum och singelrum. Fyra av rummen är byggda i gammal traditionell malaysisk stil. Nuluhon Garden retreatcenter ligger högt och är helt omslutet av regnskog, så från rummet där vi gör yoga ser man ut över en dal av regnskog och det känns lite som att man är i en stor trädkoja. Dag och natt hör man cikadorna och de otals många fågelläten som finns där.

Stanna längre

För dig som tycker det är långt att åka till Borneo och bara stanna en vecka finns det möjlighet att stanna extra. Du kan åka ut till en liten paradisö utanför Borneos kust. Ön heter Mantanani och är omringad av korallstränder och turkosblått hav. Vi bor i hus på styltor precis vid havet, så att när du lägger dig på kvällen hör du vågornas brus. Det finns även möjlighet till dykning och snorkling och till och med nattsnorkling. För att ta oss till ön, reser vi med buss från Kota Kinabalu i ca en timma. Vi tar sedan en speedboat i ca 45 minuter ut till ön, där vi blir välkomnade av dem som jobbar där. Vi bor på ön i tre dagar och två nätter.

Utflykter som ingår under yogaveckan

Vattenfall mitt i regnskogen

Vi besöker ett vattenfall som ligger mitt inne i regnskogen. Här kan man bada och svalka sig, eller rentav få lite massage av vattnets framfart. Du kan se jättestora fjärilar som flyger omkring och känna djungeln nära inpå.

Traditionell kulturby

På Mari Mari Cultural Village, blir vi introducerade till den inhemska kulturen och de många olika stammarna på Sabah, Borneo. Vi får en rundtur runt de många hus och hyddor som har byggts upp för att demonstrera hur de olika stammarna levde. Man får se vad dom gjorde på fritiden och även pröva på en del spännande aktiviteter.  Vi får se uppträdande med traditionell dans där dom hoppar över bambupinnar som snabbt rör på sig.Vi får även se vad som var speciellt för de olika stammarna, hur de byggde sina hus, gjorde barkkläder eller gjorde risbrännvin. Kulturbyn ligger ca en halvtimma från Kota Kinabalu center och bara fem minuter från där vi bor! En flod som man kan svalka sig i flyter förbi precis vid byn och det är även här som regnskogen börjar.