Om Yoga

Vad är  yoga?

Ordet yoga betyder förening. I västvärlden har fysisk yoga bokstavligen exploderat de senaste åren och du hittar nästan fler yogalärare än yogautövare idag. Tyvärr har vi skalat av mycket av det som är yoga och anpassat yogan till vårt samhälle och ganska stressade livsstil. Vi fortsätter med samma mönster och samma paradigm som innan. 

Men yoga består inte bara av ett antal yogiska ställningar och är inte bara ett fysiskt utövande. Yoga är ett förhållningssätt till livet. Yoga är 24 timmar om dygnet. Yoga handlar om att bli en mer medveten människa, om att förändra sig. Det slutgiltiga målet med yoga är att uppleva sig själv som en del av allt och inte på något vis separerad från resten av skapelsen. I det stadiet upplever du en känsla av oändlig lycka, totalt lugn och tillförsikt samt villkorslös universell kärlek. Joyful Yoga är fokuserade på både kropp, sinne och själ genom bra mat, fysiska yogaställningar, meditation, djup avslappning och personlig utveckling.

Vilken slags yoga utövas på Joyful Journeys Yoga?

Den huvudsakliga yogan är Ananda Marga Yoga och kallas mer specifikt för Rajadhirajyoga eller helt enkelt Ananda Marga Yoga.  Den innehåller Patanjalis åtta grenar av yoga; Ashtaunga Yoga. Detta är dock inte samma som Ashtaunga yogastilen som utövas på en del yogastudios idag. I Rajadhirajayoga är utövningen av asanas lugn och kontemplativ och bidrar till mer energi och ökat medvetande. Den lugna yogan har sin speciella funktion i att den stärker och läker ditt nervsystem samt bygger upp motståndskraft både på ett fysiskt och ett mentalt plan.

De fysiska ställningarna i Rajadhiraja yoga påminner om de övningar som utövas i Hathayoga, Iyengaryoga, Kundaliniiyoga och andra yoga stilar. Skillnaden i Rajadhirajyoga är att nästan alla ställningar repeteras åtta gånger och du pausar din andning i åtta sekunder i varje ställning. Detta gör att du arbetar djupt på nerver och körtlar. Rajadhiraja yoga förbättrar din andning, ökar sambandet mellan kropp och sinne, gör att du blir med uppmärksam och koncentrerad, mindful och medveten. Mycket energi frigörs och du känner dig lugn, avslappnad och samtidigt fylld med energi efter ett yogapass. Det blir också en effekt som stannar hos dig långt efter det att yogapasset är över. Ditt nervsystem regleras, din vagusnerv stärks och ditt HRV (Heart Rate Variability) blir bättre.  På resorna utövar vi även Viniyoga, Medicinsk Yoga och Yinyoga.

Hur ser ett yogapass ut?

Yogapassen innehåller uppvärmning, yogaövningar (asanas) , yogadans (Kaoshikii), egenmassage, och guidad djupavslappning.

Jag är så stel och ovig, kan jag verkligen praktisera yoga?

Många tror att man behöver vara väldigt vig för att klara av att yoga. Detta är tyvärr en väldigt vanlig missuppfattning. Det spelar inte någon roll alls hur vig du är och målet med yoga är inte att bli vig. När vi utövar yoga är det medvetenheten och hur du tänker som är det viktiga.  Andningen, rörelse och intention hänger ihop under yogapasset och vi fokuserar på hur vi kan hitta ett bra samspel mellan dessa. Viktigast i yogan är att sträva efter att vara närvarande i kropp och medvetande. Du behöver bara vara precis det du är just nu. Inget annat behövs.

Varför är yoga bra för oss?

Yoga påverkar körtelsystemet vilket leder till en balanserad hormonproduktion och vidare till god hälsa för kropp och själ. Kropp, sinne och själ påverkas på en djup nivå genom kombinationen av rörelse, andning och intention.